Terug
Hoe kunnen we helpen?

Your Identity Up for Grabs. Freedom and Big Data| Social Sorting Experiment and discussion

Deze activiteit is voorbij

Big data
De hoeveelheid data die we allemaal creëren door online onze sporen na te laten is enorm. We googelen, liken en sharen er met zijn allen op los en internetbedrijven genereren met deze data een beeld van ons om diensten op maat te leveren. Deze zogenaamde big data is verre van neutraal. Het is een afspiegeling van de normen en waarden van een samenleving op een bepaald moment in de tijd.

Zo is volgens het zoeksysteem van Google een goede werknemer een man. Niet omdat mannen daarvoor bij uitstek de juiste kwaliteiten bezit, maar omdat er nou eenmaal meer mannen vaker een leidinggevende functie hebben dan vrouwen. In het Social Sorting Experiment ervaar je aan den lijve hoe data dergelijke oordelen kan bevatten. Wie heeft de beste handdruk? Wie lijkt het meeste op een eekhoorn? Wie vertrouw jij het meest? Onderga het experiment en ontdek hoe jij onder tijdsdruk oordeelt en hoe gekleurd big data kan zijn.

Profilering
Na afloop van het experiment gaan Fleur Jongepier en Rob Holland in gesprek over onze bewuste en onbewuste vooroordelen en big data. Hoe oordeel je over een volstrekt onbekende? Is dit oordeel neutraal te noemen? Wat is de psychologie achter de manier waarop wij oordelen over anderen? In hoeverre versterkt digitale technologie onze vooroordelen? En als de informatie die online delen niet neutraal is, in hoeverre moeten we dan vertrouwen op big data? Kortom: als we echt vrij willen zijn, moeten we dan nog informatie delen met bedrijven als Facebook, Google en Twitter?

De voertaal is Engels.

Over de sprekers
Fleur Jongepier is filosoof en universitair docent Toegepaste ethiek aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar de rol en betekenis van zelfkennis binnen maatschappelijke vraagstukken als big data, de opkomst van algoritmes en privacy.

Rob Holland is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de psychologische mechanismen waarmee we impulsief

Informatie

Prijs: Gratis
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Theaterzaal C, Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 141
6525 AJ
Nijmegen
Website: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/english-lectures/vm/your-identity-up-for-grabs-freedom-and-big-data/