Terug
Hoe kunnen we helpen?

Vrijheidstribunaal #3

Deze activiteit is voorbij

Debat

Het Vrijheidstribunaal is een driedelig programma waarin de vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In Vrijheidstribunaal #3 zit de technologie op het schuldenbankje. Acteur Huub Smit dient als rechter en jongeren van Nijmeegse scholen vormen de jury.

De technologie die doet denken dat we oorlog kunnen voeren met schone handen. Alleen de ‘bad guys’ komen om en burgerslachtoffers zijn verleden tijd. Vanuit een kamer met airconditioning, zittend in een ergonomische stoel, duwen we op een knop om mensen op duizenden kilometers afstand de lucht in te blazen met een onbemand vliegtuig. Wat doet dit met ons schuldgevoel en geweten? Belemmert de technologie ons in vrijheid en veiligheid te leven?

Leerlingen van de opleiding beveiligingsberoepen van ROC Boxmeer vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor twee kunstenaars. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak.

OVER HET VRIJHEIDSTRIBUNAAL
In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Met het Vrijheidstribunaal organiseren we drie theatrale rechtszaken, verspreid over een halfjaar, waarin onze vrijheid terechtstaat. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. In drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van verschillende scholen vormen de jury. Opeenvolgend klagen we ons collectief geheugen, de media en tot slot de technologie aan. Samen vellen we als jury aan het eind van de avond ons oordeel: schuldig of niet?

Informatie

Prijs: € 9,50
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Nijmegen
Arsenaalgas 8
6511 PS
Nijmegen
Website: https://www.lux-nijmegen.nl/