Terug
Hoe kunnen we helpen?

Vrijheidstribunaal #1 klaagt aan: het collectieve geheugen

Deze activiteit is voorbij

Debat

Het Vrijheidstribunaal is een driedelig programma waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In Vrijheidstribunaal #1 zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. In drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury. 

Op maandag 18 november zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren? Leerlingen van het Dominicuscollege uit Nijmegen vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. Hun argumentatie vormt de inspiratie voor performer Koen Frijns en danscollectief Arnhemse Meisjes. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. Lotte Jensen (Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Radboud Universiteit) treedt op als ooggetuige en probeert met een pleidooi te de onschuld van het collectieve geheugen te bewijzen. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak. 

Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.

Informatie

Prijs: € 9,50 / Scholieren & studenten: € 3,50
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: LUX Nijmegen
Mariënburg 38-39
6511PS
Nijmegen
Website: https://www.lux-nijmegen.nl/debat/vrijheidstribunaal-1/