Terug
Hoe kunnen we helpen?

Tentoonstelling Market Garden 75 jaar

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

Vondsten en verhalen over oorlog en bevrijding
Op en rond de akkers en weilanden tussen Overasselt en Nederasselt is veel materiaal achtergebleven na Operatie Market Garden. De mensen in de omgeving hebben deze spullen destijds verzameld, soms als souvenir, maar meestal zijn de vondsten hergebruikt voor onder andere reparaties aan huizen, afzettingen van terreinen of om er gereedschap van te maken. Zo had menig gezin een wasmolen in de tuin met een paal gemaakt van een glideronderstel. Een aantal van deze objecten is hier tentoongesteld, materiaal dat afkomstig is uit de directe omgeving en omliggende gemeenten, en dat door de jaren heen bijeengebracht is door een aantal verzamelaars.

In deze tentoonstelling komen verschillende verhalen samen. De tentoongestelde vondsten geven een beeld van de militaire geschiedenis. Hoe zag de uitrusting van een geallieerde soldaat er bijvoorbeeld uit? En natuurlijk zijn er parachutes en onderdelen van gliders te zien, objecten die symbool staan voor Market Garden. Ook laat de tentoonstelling zien hoe de mensen in deze dorpen zijn omgegaan met de achtergebleven materialen. Zo maakte men prachtige bruids- en doopjurken van de stoffen en lijnen van parachutes.

Daarnaast gaat de tentoonstelling over hoe de mensen de oorlog hebben beleefd. Het leven ging gewoon door en soms waren er schokkende gebeurtenissen, zoals onderduiken en verraad. Men kreeg te maken met propaganda, met schaarste en voedselbonnen. Er zijn verhalen van ooggetuigen die als kinderen de luchtlandingen meemaakten. Een bijzondere ooggetuige is een Joods meisjes dat vanuit haar onderduikadres in een achteraf gelegen boerderij de parachutisten zag neerkomen. 

Ten slotte maakt Market Garden 75 jaar duidelijk dat de verhalen van oorlog en bevrijding nog steeds grote indruk maken, ook op jongere generaties. De verhalen inspireerden leerlingen van basisschool De Zilverberg in Overasselt tot het maken van prachtige tekeningen.

Informatie

Prijs: Gratis
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Buurderij De Lage Hof
Kasteelsestraat 5
6611 KA
Overasselt
Website: http://www.buurderijdelagehof.nl/