Terug
Hoe kunnen we helpen?

Tentoonstelling de Thornsche Molen

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

Op 23 september 1944 werd de Thornsche Molen tijden de operatie Market Garden vernietigd. Sinds juli 2016 staat de molen, dankzij een aantal enthousiaste en kundige mensen, die samen de Stichting De Thornsche Molen hebben opgericht, in originele staat weer fier te pronken in de polder. Daarmee is de molen enerzijds een herinnering aan een van de meest gruwelijke periodes uit de geschiedenis en anderzijds staat zij voor de ondernemingszin  en het doorzettingsvermogen van de polderbewoners.

De molen kent een tamelijk roerige geschiedenis. Al in de 15e eeuw wordt er in officiĆ«le stukken melding gemaakt van de molen. Kwetsbaar gelegen, nabij het stroomgebied van de Waal, doorstaat zij door de eeuwen heen overstromingen en dijkdoorbraken.  In de eerste wereldoorlog is de molen een ideale uitvalsbasis voor de toenmalige smokkelpraktijken. Voor de bewoners van het omliggende gebied is zij een beeldbepalend object en oriĆ«ntatiepunt.

Op 17 september 2019, start van de herdenking van de operatie Market Garden, zal hier ook in het infocentrum van de molen aandacht aan worden besteed middels een kleine tentoonstelling. Op de eerste dag van de herdenking zullen enkele bestuursleden aanwezig zijn om met bezoekers in gesprek te gaan. En natuurlijk is er de mogelijkheid om op het terras van het bijbehorende restaurant te mijmeren of gedachten uit te wisselen over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Informatie

Prijs: Gratis
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: De Thornsche Molen
Thornschestraat 20
6575 JJ
Persingen
Website: https://www.dethornschemolen.nl/