Terug
Hoe kunnen we helpen?

Tentoonstelling 'De onderduikkinderen van Tante Zus'

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

De tentoonstelling gaat over Ru Paré, verzetsheldin en Haagse kunstenares (geboren in Druten 1896-1972). Zij is een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging. De tentoonstelling laat zien hoe zij haar kunstenaarschap inzette als dekmantel en zo het leven redde van 52 joodse kinderen. Door middel van foto’s, verhalen, objecten en AV-materiaal leert de bezoeker alle hoofdrolspelers beter kennen en wordt er een verbinding gemaakt met het nu.

Ru Paré is geboren in Druten en gebruikte tijdens de Duitse bezetting haar schilderskist en redde het leven van 52 joodse kinderen. Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen.  Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen. Onder de schuilnaam 'Tante Zus' bouwde ze een netwerk op van onderduikadressen door heel Nederland. Ook vervalste zij persoonsbewijzen en bonkaarten. Ru Paré maakte in de oorlogsjaren geen schilderijen, maar gebruikte haar kunstenaarschap wel als dekmantel. Achterop haar fiets of met de trein bracht Ru Paré de kinderen naar gezinnen in de provincies Friesland, Drenthe, Brabant en Limburg.

De expositie is vooral ook geschikt voor kinderen in de leeftijd van groep 7 primair onderwijs tot en met die van de onderbouw voortgezet onderwijs.

Informatie

Prijs: Vrij entree
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Openbare Bibliotheek Rivierenland, in cultureel centrum D'n Bogerd
Van Heemstraweg 53
6651
Druten
Website: https://rivierenland.op-shop.nl/