Terug
Hoe kunnen we helpen?

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Deze activiteit is voorbij

Herdenking

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een herdenkingsprogramma waarin slachtoffers van de Holocaust worden herdacht in hun toenmalige huizen of onderduikadres. Ook worden er verzetsverhalen verteld. Deze activiteit is een initiatief van Denise Citroen en het Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam.

Op 3 mei, de dag voor de herdenking, stellen huidige bewoners van toenmalige huizen van joden, onderduikadressen of voormalige verzetshuizen, hun huizen open voor kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten van bezoekers. Elke bijeenkomst duurt maximaal 45 minuten. Aan de hand van foto's, films of (dag)boek fragmenten, vertellen nabestaanden/familieleden, kenners of vrijwilligers verhalen over de voormalige bewoner(s) - hun vervolging, eventueel gerelateerde verzetsactiviteiten, bevrijding en terugkeer naar de stad en hun huizen. 

De herdenkingsactiviteit wordt in Nijmegen georganiseerd door OJH-Nijmegen, een vrijwilligers werkgroep. Samen met de huidige bewoners stellen ze vijf voormalige joodse huizen open voor het publiek om daarin de herdenkingsbijeenkomsten te houden. Na het vertellen van verhalen is er gelegenheid om vragen te stellen en/of een korte gesprek te voeren. Op elk van de adressen worden meerdere bijeenkomsten gehouden met dezelfde inhoud.
“Open Joodse Huizen past in de joodse traditie van herdenken door de nadruk die op het belang van de plaats (het huis) wordt gelegd. Het memoriseren van gebeurtenissen die zich afspeelden in de straten en buurten die de bezoekers kennen, draagt bij aan het indringende karakter van de herdenkingen”.

Meer informatie: https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/506/wat-is-open-joodse-huizen.

Informatie

Prijs: Vrije toegang
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Verschillende locaties - meer informatie volgtWebsite: https://www.openjoodsehuizen.nl