Terug
Hoe kunnen we helpen?

Onthulling van de Albany-Nijmegen plaquette

Deze activiteit is voorbij

Herdenking

In aanwezigheid van de Amerikaanse Ambassadeur, Zijne Excellentie C. P. Hoekstra, en de Burgemeester van Nijmegen, H.M.F. Bruls, zal op initiatief van Stichting FAN een plaquette onthuld worden ter herinnering aan de hulp die de bevolking van Nijmegen na de oorlog kreeg van de Amerikaanse stad Albany. De familie van Generaal James M. Gavin is aanwezig alsmede een delegatie van de 82nd Airborne Division. Stichting FAN staat voor ‘Friendship Albany Nijmegen’. Een vriendschap tussen twee steden die zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse bevrijding en wederopbouw van Nijmegen. Een internationale verbinding via de geschiedenis, die nog steeds herinnerd wordt in beide steden.

De stad Albany N.Y. zette zich in voor de door oorlogsgeweld getroffen bevolking van Nijmegen. In juli 1947 brachten boten 300 ton humanitaire hulpgoederen naar Nijmegen. Burgemeester Hustinx nam de goederen in ontvangst. Generaal Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, had hierbij het voortouw genomen. Op 25 maart 1947 werd Gavin benoemd tot ereburger van Nijmegen.

De hulpactie zorgde voor een warme vriendschapsband tussen Albany en Nijmegen. Om de bevolking te bedanken voor hun hulp stuurde koningin Wilhelmina uit naam van alle Nederlanders 2.000 tulpenbollen naar Albany. In 1949 ontstond naar aanleiding daarvan het ‘Tulip Festival’ in Albany. Ook in Nijmegen heeft de stichting FAN de oranje tulp als herkenningsteken in haar logo opgenomen. In het voorjaar 2020 zal op de rotonde voor de plaquette een oranje tulpenbed gaan bloeien. Een initiatief in samenwerking met Wijkplan Nijmegen.

Een aantal Nijmeegse scholen heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de plaquette en geassisteerd bij ander projecten. Waarvan een van de belangrijkste het ‘Trans-Atlantisch project; Pen-Pals Nijmegen-Albany for Freedom’ is. Stichting FAN viert met scholieren in 2019 de band tussen de VS en Nederland en specifiek de 72 jarige vriendschap tussen Nijmegen en Albany NY en de 82nd Airborne Division. We werken hierin samen met leerlingen en docenten van OBS de Oversteek, Kandinsky College en Mondial College. En benadrukken we het belang van humaniteit en vriendschap in wederopbouw na oorlog.

We werken aan bewustwording en besef dat vrijheid geen gegeven is en hoe belangrijk het is om je daarvoor in te zetten. Samen met scholieren uit Nijmegen en Albany werken we deze doelstellingen uit in een aantal concrete ‘producten’ en uitwisselingsmomenten. De educatieve reis met Nijmeegse scholieren naar Albany in oktober 2019 is de start van het uitwisselingstraject, dat in 2020 en daarna een vervolg zal hebben. 

Let op: reserveren is noodzakelijk. Om te reserveren kunt u een mail sturen naar secretariaat@stichtingfan.nl

Informatie

Prijs: Gratis toegankelijk
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Waalkade
Achter de Vismarkt 10
6511 VJ
Nijmegen
Website: http://www.stichtingfan.nl/