Nieuwe rondleiding ‘Sporen van een tragedie: Jodenvervolging Nijmegen’
Deze activiteit is voorbij
Wandelen/fietsen
Fritz Tauber vlucht uit Oostenrijk na de Anschluss en komt in augustus 1938 in Nijmegen aan. Tijdens de bezetting zorgen razzia’s in Nijmegen voor angstige momenten. Bijvoorbeeld het moment dat politieagenten in de nacht van 17 op 18 november 1942 het huis waar Tauber verblijft doorzoeken: “Mijn hart klopte in mijn keel, toen zondermeer de slaapkamerdeur geopend werd en het licht aangedraaid werd. Met een ruw ‘opstaan en meekomen’ werden wij begroet.” Zijn herinneringen aan het verdere verloop van de razzia geven een beklemmend beeld. Verzamelplek is de Gemeentelijke HBS aan de Kronenburgersingel: “Omstreeks vier uur ’s morgens waren alle slachtoffers verzameld, bijna 200 jonge en oude, arme en rijke, nederige en geziene, bekwame en onbekwame mensen, alle zonder onderscheid in diepe ellende en vertwijfeling.”
Het echtpaar Glaser woonachtig aan de Parkweg 36 maakt zich zorgen over de elkaar in rap tempo opvolgende anti-Joodse maatregelen in de stad. Zij besluiten om samen met de kinderen Miep, Frieda, Sara en Abraham in het najaar van 1942 onder te duiken op een boerderij in Herveld. Door verraad wordt het gezin in juni 1943 gearresteerd door Nijmeegse politieagenten. Naar verluidt proberen ze nog te vluchten richting de omliggende landerijen en worden hierbij waarschuwingsschoten gelost. Het is een te vergeefse poging gebleken te ontsnappen. Het gezin moet via Westerbork (strafbarak) op 29 juni op transport naar vernietigingskamp Sobibor.
Een ander verhaal waarbij verraad in het spel is, betreft de geschiedenis van het gezin Maas. De familie Maas bestaat uit moeder Roosje en vader Philip met de twee kinderen Dini en Nico. Moeder Roosje duikt samen met haar dochter onder in Nijmegen. Eerst in het huis aan de Begijnenstraat 11, later aan de Dr. Jan Berendsstraat 20. Zij worden door verraad gearresteerd in januari 1944. Met behulp opgetekende herinneringen volgen we het spoor terug.
Voor deelname is reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan via info@stadswandelingnijmegen.nl.
(Maximaal 14 personen per fietstocht)
Informatie
Prijs: | 7.50 euro p.p. |
Reserveren: | Ja |
Datum en tijd: |
Deze activiteit is voorbij |
Locatie: |
Synagoge
Gerard Noodtstraat 121 6511ST Nijmegen |
Website: | https://www.stadswandelingnijmegen.nl/ |
Jouw activiteit aanmelden?
In onze regionale agenda vindt u alle WO2 evenementen in het Rijk van Nijmegen. Organiseert u zelf een evenement? Voeg het toe aan de agenda!