Terug
Hoe kunnen we helpen?

Jan & Jürgen: Operation Market Garden door de ogen van een Nederlander en een Duitser

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

Jan Kloos (1919-1945) is een Nederlandse student aan de Universiteit van Wageningen en tevens actief bij de verzetsgroep Albrecht, die zich tijdens de oorlog voornamelijk bezighoudt met spionage en het verzamelen van militaire inlichtingen. Bij aanvang van Operation Market Garden besluit Jan om van Dordrecht, waar hij zich op dat moment bevindt, zo snel mogelijk per fiets naar Wageningen te gaan. Hij meldt zich bij de OD ('Ordedienst') van het verzet om samen met het Nederlandse verzet de luchtlandingsoperatie van de Geallieerden te ondersteunen. Zijn bevindingen van de felle strijd in de driehoek Nijmegen-Arnhem-Wageningen beschrijft hij tot in detail in een uitgebreide brief aan zijn vriendin en latere vrouw, Diet Kloos-Barendregt, die ook in het verzet is. Hun huwelijk duurt slechts enkele weken: Jan Kloos wordt op verdenking van spionage op 30 januari 1945 door de bezetter gefusilleerd.

Jürgen Reinhold (1923-1944) is een Duitse “Maschinenschlosserlehrling” uit Hamburg. In 1943 meldt hij zich bij het Duitse vliegerkorps maar belandt uiteindelijk in 1944 bij Fallschirmjäger Regiment 8, waar hij als infanterist aan het front in Normandië wordt ingezet. Wanneer op 18 september 1944 duizenden Amerikaanse parachutisten van de 82nd Airborne Division bij Nijmegen en Groesbeek uit de hemel zijn neergedaald en zich in een verdedigende positie hebben gebracht, krijgt Jürgen met zijn eenheid het bevel om vanuit Kleve een tegenaanval op de Amerikaanse linies bij Nijmegen uit te voeren. Hij raakt hier verwikkeld in dagenlange man-tot-man-gevechten waarvoor hij onder andere onderscheiden wordt met het Eiserne Kreuz. Maar op 30 september raakt Jürgen zwaargewond en overlijdt de volgende dag.

De expositie werd bedacht en ingericht door Jan Heemels, student Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit en aan de Westfälische Wilhelms Universität Münster.

Informatie

Prijs: Gratis
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: 1ste verdieping Universiteitsbibliotheek
Erasmuslaan 36
6500HA
Nijmegen
Website: https://www.ru.nl/ubn/actueel/collectie/tentoonstellingen/actuele-tentoonstellingen/tentoonstelling-jan-jurgen/