Terug
Hoe kunnen we helpen?

Herdenking slachtoffers V1 bominslag Waterkwartier 18 februari 1945

Deze activiteit is voorbij

Herdenking

Op 18 februari 2020 is het 75 jaar geleden dat de V1 bom insloeg en herdenken we met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van kindcentrum Aquamarijn en andere belangstellenden en organisaties de slachtoffers van deze ramp. 

18 februari 1945 valt om 05.28 uur in het Nijmeegse Waterkwartier een Duitse Vliegende Bom (V1) neer. Hierdoor vallen 4 dodelijke slachtoffers en vele gewonden. Ook worden veel huizen geheel of gedeeltelijk verwoest en daarmee onbewoonbaar. De bewoners moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of worden elders opgevangen. Deze gebeurtenis heeft grote impact op de wijk, waar de inwoners in de oorlog gewend zijn geraakt aan overkomende V1's en aan granaatinslagen door beschietingen van de Duitsers vanuit de Betuwe. Bij luchtalarm gaan de inwoners de schuilkelders in, die ze soms zelf hebben gemaakt in hun tuin. Ook zijn in deze frontstadperiode veel Britse militairen ingekwartierd bij de bewoners van het Waterkwartier. We weten dat zij van de 49th West Riding Infantry Divison 'Polar Bears' zijn, die in deze periode Nijmegen als uitvalsbasis hebben. 

Na afloop van de oorlog hebben de inwoners van het Waterkwartier een gedenkteken geplaatst in de tuin van het huidige Clarissenklooster, maar toen nieuwbouw is gerealiseerd is dit verwijderd. In 2010 is op initiatief van oud-inwoner Anton Ruijters een herinneringsplaquette gerealiseerd, waar ieder jaar een herdenking aan de slachtoffers plaatsvindt én 1x per vijf jaar een grote, officiële herdenking.

De herdenking begint op dinsdag 18 februari stipt om 10.00 uur en eindigt rond 11.20 uur aan de zijde van de Biezenstraat. De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Nijmegen en 75 jaar Herdenken.

Informatie

Prijs: Gratis toegang
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Hoek Biezenstraat-Waterstraat, Waterkwartier Nijmegen
Biezenstraat 176
6543 ZJ
Nijmegen
Website: