Terug
Hoe kunnen we helpen?

Groeten uit Trarbach (1937)

Deze activiteit is voorbij

Boekpresentatie

Op vrijdagavond 6 oktober a.s. gaan Paul van Tongeren, tot voor kort Denker des Vaderlands, en literatuurhistoricus Sophie Levie in gesprek met auteur Theo Engelen over zijn nieuwe roman Groeten uit Trarbach (1937). Waar gaat dit boek over?   

Albert Verhagen wil na het afstuderen nog een paar weken genieten van zijn vrijheid. Hij kiest voor een wandeltocht door Duitsland, het geboorteland van zijn moeder. Langzaam maar zeker ziet Albert wat er schuilgaat achter de vitaliteit die Duitsland onder het nationaalsocialisme uitstraalt. Ontmoetingen met voorstanders en slachtoffers van het nieuwe regime dwingen hem het naderende gevaar te onderkennen en keuzes te maken.   

In zijn nieuwe roman laat Theo Engelen zich opnieuw inspireren door zijn kennis van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon van dit verhaal, Albert, wordt door omstandigheden gedwongen onmogelijke keuzes te maken. Verscheurd door zijn Nederlandse nationaliteit aan de ene kant en de achtergrond van zijn moeder aan de andere, bewandelt hij een smal pad tussen landverraad en naastenliefde.   

Theo Engelen (Geulle, 1950) is historicus, emeritus hoogleraar en boekenschrijver. Van eind 2014 tot eind 2015 was hij rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn schrijfcarrière begon met een verhaal dat hij schreef voor zijn zoon en groeide met de publicatie van meerdere romans voor jongeren en uiteindelijk ook voor volwassenen. Geschiedenis blijft een grote rol spelen in veel van zijn verhalen, waarin hij bijzondere focus legt op de invloeden van conflicten op het dagelijkse leven van burgers.  

Groeten uit Trarbach (1937), verschenen bij Uitgeverij Menuet, wordt gepresenteerd in het Vrijheidsmuseum op vrijdag 6 oktober van 19:30 tot 22:00 uur. Na een woord van welkom door directeur Wiel Lenders zal auteur Theo Engelen vertellen over de totstandkoming van de roman, gevolgd door bijdragen van Paul van Tongeren, tot voor kort Denker des Vaderlands, en literatuurhistoricus Sophie Levie. Na de pauze, waarin het boek te koop wordt aangeboden, is er gelegenheid om deel te nemen aan het vraaggesprek met de drie sprekers. De avond wordt afgesloten met een meet & greet in het museumcafé. Belangstellenden kunnen daar hun boekexemplaar laten signeren door de auteur.   

Dit evenement is vrij toegankelijk. Aanmelden is gewenst en kan tot uiterlijk woensdag 4 oktober a.s. telefonisch 024 3974404 of per mail welkom@vrijheidsmuseum.nl  

Datum: 6-10-2023
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Start programma 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. Einde: 22:00 uur
Aanmelden telefonisch 024 3974404 of per mail welkom@vrijheidsmuseum.nl (uiterlijk woensdag 4 oktober) 
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum

Informatie

Prijs: Gratis
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: