Terug
Hoe kunnen we helpen?

Frontstad Willemskwartier

Deze activiteit is voorbij

Sinds 2016 wordt jaarlijks het eerste burgerslachtoffer in het Willemskwartier herdacht, Annie van Bergen, 20 jaar. Zij woonde in de Spieghelstraat tegenover de buitenmuur waarvan het monument is gemaakt. In de muur zijn de sporen van granaatinslagen te zien.
Dit jaar herdenken we 75 jaar bevrijding, maar op 17 september 1944 begon de oorlog in het Willemskwartier pas echt. In elke woning met een gezin met soms wel 15 kinderen, werden geallieerde soldaten gehuisvest. De wijk werd daarmee mikpunt voor Duitse granaten en bommen. Dagen en nachten achtereen verbleven de bewoners in grote schuilkelders bij o.a. Smit-Trafo en van het klooster aan de Dobbelmanweg, aan openbare schuilkelders op o.a. het Potgieterplein, Spieghelstraat en Ruusbroecstraat en in de eigen kelder onder het eigen huis.
Enkele bewoners hebben daarvan een dagboek bijgehouden. Op basis van het dagboek van Marie van Keeken, Pater van Meursstraat 32, is een toneelstuk gemaakt. Dat wordt op vrijdag 27 september vanaf 13.00u opgevoerd in de Grote Zaal van VZH 't Hert, Thijmstraat 40 in Nijmegen. Na afloop wandelen we naar het dichtbij gelegen Beetsplein. In welke woningen aan dit plein waar mensen en kinderen hebben gewoond die door toedoen van Duits granaatvuur in de periode september 1944 - februari 1945 zijn omgekomen, is bekend. Voor deze zes woningen zal een markering worden aangebracht, ter herdenking hiervan, terwijl zanggroep After Delight de bekende Amerikaanse bevrijdingsliedjes ten gehore zal brengen. Tenslotte wandelen we door naar de Spieghelhof. Daar staat midden in het parkje de muur met de sporen van granaatinslagen die Annie van Bergen het leven kostten, als oorlogsmonument. Leerlingen van groep 7 van Basisschool Het Kleurrijk zullen bij deze gelegenheid bloemen leggen.
We verwachten om 15.00u de herdenking te beƫindigen.

Informatie

Prijs: geen
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: VZH 't Hert
Thijmstraat 40
6531 CS
Nijmegen
Website: http://www.willemskwartiernijmegen.nl/drupal/