Terug
Hoe kunnen we helpen?

Fietstocht ‘Waalstad in oorlog. Nijmegen-Oost tussen hoop en vrees’

Deze activiteit is voorbij

Rondleiding

Historicus Martijn Vermeulen vertelt over recente archiefvondsten, literatuuronderzoek en interviews met betrokkenen. Naast thema’s als verzet, Jodenvervolging, het bombardement van 22 februari 1944 en de bevrijding is er ook ruim aandacht voor collaboratie in de Waalstad.

In september 1943 is drogisterij Poelen aan de Daalseweg het toneel van een gewaagde aanslag van het verzet. Terwijl verzetslieden buiten de wacht houden, loopt de situatie in de drogisterij uit de hand. De infiltrant Ederveen raakt gewond, weet te nauwer nood te ontkomen en slaat alarm. Verzetsmensen worden opgepakt, waaronder politieagent Herman Oolbekkink. Vanuit gevangenschap schrijft hij brieven aan zijn dierbaren. De bevrijding komt voor Oolbekkink te laat en hij laat zijn vrouw en zoon achter.

Een meisje woont in de oorlogsjaren aan de Palestrinastraat. Martha Waaldijk is haar naam en zij houdt als puber vanaf 1938 haar dagboek bij. Als lid van de Jeugdstorm sympathiseert zij met het nationaalsocialisme. Dat levert spanningen op met stadgenoten. Nauwgezet schrijft zij haar ervaringen in de stad op. Wie was zij en op welke wijze beschrijft zij de oorlogsjaren in Nijmegen?

Duur van de fietstocht is ruim 2 uur en start bij de ingang van het Infocentrum WO2 Nijmegen (Ridderstraat 27). De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 5, zondag 13, zondag 20 en zaterdag 26 september 2020. Starttijd om 10:00 uur. De kosten bedragen 6 euro per persoon.
In verband met de corona maatregelen kunnen er per fietstocht maximaal tien mensen inschrijven. Aanmelden noodzakelijk per mail: info@stadswandelingnijmegen.nl. Eigen fiets meenemen!

Informatie

Prijs: 6 euro p.p.
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen
Ridderstraat 27
6511 TM
Nijmegen
Website: https://www.stadswandelingnijmegen.nl/