Terug
Hoe kunnen we helpen?

Expositie archeologie van WOII in Nijmegen

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

Op de Heijendaalseweg bij het voormalige klooster van de Paters Sacramentijnen is bij archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de bouw van appartementen, naast veel munitie een bijzonder grote dugout (schuilplaats) opgegraven. Het is een kuil van 2 m diep waarin de geallieerden 4 kamers hadden gemaakt, met muren bestaande uit munitiekisten.

Vanaf 17 september 1944 lagen hier Britten en later Canadezen. Met lange afstands geschut, waarvan er tientallen in Nijmegen stonden, werden granaten naar de Duitsers gevuurd. Zij schoten natuurlijk terug. Nijmegen was wel bevrijd , maar nog niet veilig. In deze periode zijn honderden mensen omgekomen, ook burgers. De vondsten vertellen het verhaal van de dugout en de soldaten. Onder andere hun tandenborstels, kachels en bierflessen zijn gevonden. 

De expositie is een combinatie van de archeologische vondsten en de verbeelding daarvan door middel van Virtual Reality. Stap 75 jaar terug in de tijd en kijk rond in de dugout van de geallieerde soldaten. De Virtual Reality is gemaakt op basis van de echte archeologische opgraving. Ontdek hoe die vondsten er nu uitzien, nadat ze 75 jaar onder onze voeten verborgen lagen.

Informatie

Prijs: Gratis toegankelijk
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Mariƫnburg 26
6511 PS
Nijmegen
Website: https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl