Terug
Hoe kunnen we helpen?

De nacht dat de synagogen brandden

09-11-2024 | 19:30 - 22:00 | Film

In de nacht van 9 op 10 november 1938 lichtten door heel Duitsland de straten op in een onheilspellend licht. Ruim 1400 synagogen en joodse gebedsoorden gingen in vlammen op. Ook duizenden winkels werden vernield en honderden joodse mensen werden vermoord of tot zelfmoord gedreven. De volgende dag begonnen grootschalige deportaties naar concentratiekampen. In het Derde Rijk nam het antisemitisch geweld al jaren toe, maar de Kristallnacht, ook bekend als de Novemberpogrom, vormde een nieuw, gruwelijk dieptepunt. Op 9 november 2024 organiseert het Vrijheidsmuseum een herdenking middels een lezing en een documentaire vertoning over deze duistere geschiedenis.  

Marc van Berkel, bijzonder hoogleraar Holocausteducatie, verzorgt een inleidende lezing. Hij schetst het Joodse leven in Nijmegen, ten tijde van de Kristallnacht. Van Berkel ziet dat de kennis van de Holocaust afneemt, zowel onder jongeren als onder docenten. ‘De holocaust’, stelt van Berkel, ‘was een historische gebeurtenis, maar gaat uiteindelijk over het gedrag van mensen in extreme omstandigheden.  

Daarop volgend wordt de documentaire ‘Razzia 42’ vertoond. Deze is in 2022 gemaakt in het kader van de 80e herdenking van de grootste razzia in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze documentaire vertellen drie Nijmegenaren hoe deze verschrikkelijke gebeurtenissen hun leven en de levens van hun familie heeft beïnvloed. Na de vertoning gaan de makers van de documentaire, Merlijn Janssen Steenberg en Ivana Smudja, samen met Marc van Berkel in gesprek met het publiek.  

De deuren openen om 19:00 uur, waarna er in het museumcafé mogelijkheid bestaat een warme drank te nuttigen. Om 19:30 uur start het programma. De prijs voor deelname is € 8 p.p. Reservering is noodzakelijk en kan tot uiterlijk donderdag 7 november 16:00 uur. De Museumkaart is geldig.  

Informatie

Prijs: € 8,- p.p.
Reserveren: Ja
Datum en tijd:
  • 09-11-2024 | 19:30 - 22:00
Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: