Terug
Hoe kunnen we helpen?

De Dodenspoorweg

Deze activiteit is voorbij

Conferentie/Lezing

De Dodenspoorweg in perspectief. 'Het persoonlijke verhaal van de dwangarbeiders'. Met luitenant-kolonel b.d. Eric Sinninghe en majoor Aarnout Mijling. Presentatie: Peter van Riel.

Aarnout Mijling en Eric Sinninghe vertellen het bijzondere verhaal van hun grootvaders en vader, werkend aan de Birma-Siam spoorweg tijdens de Japanse bezetting (1941-1945). Aarnout en Eric hebben een gemeenschappelijk verleden bij de Genie Troepen, maar kwamen er achter dat deze achtergrond veel verder terugging, namelijk naar het toenmalig Nederlands-Indië en zelfs Thailand.

Tijdens deze middag nemen zij de luisteraar mee naar de Birma-Siam spoorweg. Dit is de beruchte spoorweg die werd aangelegd tussen het toenmalige Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand). Deze verbinding werd tijdens Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Japanse overheersers in hoog tempo gerealiseerd door bijna 225.000 Europese en inheemse dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Ongeveer 100.000 van hen hebben dit niet overleefd. Met recht noemt men de spoorweg ook wel de ‘dodenspoorweg’. Tijdens de aanleg stierven ook ruim 3.000 Nederlandse krijgsgevangenen, die provisorisch begraven werden langs het spoor. Na de oorlog werden zij plechtig herbegraven op erevelden in Birma en Thailand. 

Er is gelukkig in de verschillende archieven veel informatie te vinden over de krijgsgevangenen en de barre omstandigheden waaronder zij deze spoorweg moesten aanleggen. Maar het persoonlijke verhaal van de dwangarbeiders die er hun leven lieten verdwijnt snel. Eric en Aarnout blijven daarom deze geschiedenis vertellen en zelfs verrijken, om het te borgen voor de komende generaties. Zij proberen ook mensen die zich betrokken voelen bij de doden van de spoorweg, en hun nabestaanden, aan te moedigen om zelf op zoek te gaan naar de achtergronden. Na afloop geven de sprekers antwoord op vragen.

Informatie

Prijs: € 7,50 inclusief koffie met spekkoek
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: OBG Dienstenscentrum
Prof. Cornelissenstraat 2
6524PJ
Nijmegen
Website: https://www.pelita.nl/home.html