Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 10 maart 2022

Vrijheidsgesprekken

Nijmegenaren van het jaar in gesprek met Rob Jaspers

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan deze maanden in een reeks gesprekken met oud-Nijmegenaren van het jaar stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden ze vrijheid met hun leven, hun werk.

Inspiratie voor de gesprekken wordt ook gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees. Zeker nu met de inval van de Russen in de Oekraïne is helder dat Vrijheid geen automatisme is. Vrede, vrijheid vergt eeuwige inzet. De gesprekken worden opgeluisterd met muziek en gedichten en zijn in de bibliotheek aan de Mariënburg op de zondagen 20 maart, 10 april en 1 mei. Telkens van 14.30 tot 15.30 uur. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist en ook oud-Nijmegenaar van het jaar.

Zondag 20 maart
Op de eerste bijeenkomst, 20 maart, gaan Tim Hogenbosch en Qader Shafiq in gesprek. Hogenbosch is oud-boswachter en tv-presentator van de Beestenbrigade. Shafiq is al meer dan 20 jaar zichtbaar in de stad via organisaties als Kleurrijk Groen, het Wij-Bos en Shelter City. Willemijn Kranendonk, onderdeel van de klimaatdichters, draagt deze middag gedichten voor. Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, in januari verscheen haar debuutroman ‘De Geliefden’ bij Uitgeverij Van Oorschot.

Zondag 10 april
Op 10 april zitten Bas Bloem en Rhea Elise Khoeblal aan de gesprekstafel. Bloem is hoogleraar Neurologie en oprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen. Khoeblal studeerde af in Ontwikkelingstudies. Zij leeft met ernstige lichamelijke beperkingen en manifesteert zich in de stad met haar muziek op onder meer piano’s in de publieke ruimte. Martijn van Koolwijk draagt deze middag voor. Koolwijk werkt als sociaal psychiatrisch begeleider en schrijft columns en essays over mens, maatschappij en de GGZ.

Zondag 1 mei
Op 1 mei praten Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken over vrijheid. Derksen, van huis uit jongerenwerker, richtte Welcome in Nijmegen op om vluchtelingen te ondersteunen en is actief voor Iedereen Telt. Van Aken leidt de Vincentiusvereniging, een grote vrijwilligersorganisatie die werkt aan het verzachten van armoede en eenzaamheid en mensen stimuleert meer te bewegen en gezonder te leven. Jolan van Zanten verzorgt een muzikaal intermezzo. Deze Nijmeegse rapper laat zien dat leven met een beperking geen beperking hoeft te zijn.

Praktische informatie
Locatie: Openbare Bibliotheek Mariënburg Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen
Data: 20 maart, 10 april en 1 mei 2022
Tijd: 14.30-15.30 uur
Rob Jaspers zal de gesprekken leiden.

Meer informatie: www.4en5mei-nijmegen.nl