Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 12 maart 2020

VR-belevenis Bivak Nijmegen 44-45

Heb jij altijd al rond willen lopen in een bivak uit de Tweede Wereldoorlog? Dat kan nu via Virtual Reality in het Infocentrum WO2 Nijmegen! 

In Brakkenstein is op het terrein van het voormalige klooster van de Paters Sacramentijnen een bijzonder grote bivak opgegraven. Het is een kuil van 2 m diep waarin de geallieerden 4 kamers hebben gemaakt met muren bestaande uit munitiekisten. Op basis van de archeologische opgraving van de bivak is een Virtual Reality beleving gemaakt. Deze is te zien vanaf 12 maart t/m 26 april 2020 in het Infocentrum WO2 Nijmegen.

De bivak in Brakkenstein diende als schuilplaats voor Canadese en Britse soldaten, na september 1944. Met lange afstandsgeschut waarvan er tientallen in Nijmegen stonden, werden granaten naar de Duitse zijde afgevuurd. De vondsten die op deze plaats gedaan zijn vertellen het verhaal van de bivak en de soldaten. Onder andere hun tandenborstels, kachels en bierflessen zijn teruggevonden.

Stap 75 jaar terug in de tijd en kijk zelf rond in een bivak van de geallieerde soldaten in Brakkenstein. De expositie die vanaf 12 maart in het Infocentrum WO2 Nijmegen staat is een combinatie van de archeologische vondsten en de verbeelding daarvan door middel van Virtual Reality. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om vanuit het Infocentrum zelf in een bivak uit 1944 ‘rond te lopen’ en te ervaren hoe dit was. De expositie is, net als het Infocentrum WO2, gratis te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden.

De opgraving van de bivak is uitgevoerd door het team archeologie van de gemeente Nijmegen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. 

Foto's en tekening: Gemeente Nijmegen, VR LAB en René Reijnen.