Terug
Hoe kunnen we helpen?

woensdag 9 februari 2022

Vergissen, vergeten of verwerken?

De omgang met het bombardement op Nijmegen in een breder, vergelijkend perspectief

Het Amerikaanse bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 is een van de dodelijkste bombardementen in het bezette gebied in West-Europa. Lang leek het een vergeten ramp en werd het, bagatelliserend, een ‘vergissingsbombardement’ genoemd. Maar wat gebeurde er nu op 22 februari 1944? En hoe moeten we dit bombardement plaatsen in de luchtoorlog van destijds? 

In de lezing op 22 februari 2022 in het Infocentrum WO2 Nijmegen gaat historicus Joost Rosendaal (Radboud Universiteit Nijmegen), gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en schrijver van het boek Nijmegen ’44, in op de achtergronden van het bombardement op Nijmegen en plaatst dit een breder Europees perspectief. Hoe is in andere plaatsen omgegaan met bombardementen en het fysieke en psychische herstel? Is Nijmegen een uitzondering of zijn er patronen te zien in de verwerking en de herinneringscultuur van deze traumatische ervaringen? 

De lezing start om 19.30 uur en is uiterlijk om 21.15 uur afgelopen. Inloop is vanaf 19.00 uur en het programma is inclusief een pauze. De prijs is € 6,50 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Infocentrum WO2 Nijmegen. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk in verband met beperkte ruimte en kan gedaan worden door te mailen naar welkom@infocentrumwo2.nl, onder vermelding van ‘Lezing bombardement’. 

Let op: vanwege de geldende coronaregels heeft u alléén toegang tot het Infocentrum WO2 en de lezing als u in het bezit bent van een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en een ID-bewijs. Kunt u deze niet tonen dan kunnen wij u helaas geen toegang geven.

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM, Nijmegen
Datum: 22 februari 2022. Aanvang: 19.30 uur. Prijs: € 6,50 p.p.
Reserveren: welkom@infocentrumwo2.nl, o.v.v. ‘Lezing bombardement’