Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 11 juli 2019

Veel evenementen tijdens herdenking 75 jaar bevrijding Rijk van Nijmegen

75 jaar einde oorlog wordt Europees, landelijk, provinciaal en regionaal groots herdacht en gevierd. In het Rijk van Nijmegen zullen in september meer dan 100 activiteiten, festiviteiten, herdenkingen enzovoort te beleven zijn. Het programma is donderdag 11 juli gepresenteerd door de bestuurders van de deelnemende gemeenten.

In het herdenkingsprogramma ligt de nadruk op het samen herdenken en vieren: niet per definitie heel groots, maar wel betrokken en indrukwekkend. Het programma richt zich op vele doelgroepen: natuurlijk onze eigen inwoners, maar ook veteranen en hun naasten en toeristen uit binnen- en buitenland. En extra aandacht is er voor de jeugd, want hun kennis en begrip van vrijheid moet zorgen voor een toekomstige vreedzamer wereld.

Hoogtepunten van de activiteiten die in september plaatsvinden zijn onder andere paradroppings in Groesbeek, een speciale Sunset March in Nijmegen gecombineerd met een driedaags bevrijdingsfestival, diverse herdenkingen, een expositie over Josephine Baker in Overasselt, optochten en shows van historische voertuigen en nog veel meer. 

Drie periodes in de bevrijding van Nederland zijn belangrijk voor het Rijk van Nijmegen: Market Garden, Operatie Veritable en Bevrijding. Het vieren van 75 jaar bevrijding zal dan ook na september doorgaan. In het begin van 2020 zal aandacht zijn voor operatie  Veritable en de bevrijding in mei. 

Burgemeester Bruls van Nijmegen is voorzitter van de regionale stuurgroep die de herdenkingen organiseert: “Ik denk dat er een waardig en inhoudelijk sterk programma is neergezet met vele activiteiten, waarbij de nadruk ligt op het samen herdenken en vieren. De kracht zit daarbij wat mij betreft in de betrokkenheid van vele partijen. Ik reken op veel belangstelling in september voor de diverse onderdelen”.

Een volledig overzicht van de programmaonderdelen in september vindt u hier: Regioprogramma Rijk van Nijmegen september 2019.