Terug
Hoe kunnen we helpen?

maandag 23 september 2019

Ooggetuigenlezingen

In het kader van 75 Jaar Vrijheid worden er twee lezingen georganiseerd door het Infocentrum WO2 Nijmegen, Numaga en het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Nijmegen. Deze lezingen geven een inkijkje in het alledaagse leven tijdens de bezetting, de bevrijding en de frontperiode. Entree is gratis.

Numaga en het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Nijmegen verzorgen de eerste lezing op 26 september: ‘Jong in de oorlog’. Tijdens deze avond wordt u mee teruggenomen naar september 1944 en de maanden daarna. Nijmegen is bevrijd, maar chaos overheerst. Het is een tijd vol spanning en angst. Maar ook van avontuur en vrijheden, zeker voor de Nijmeegse jeugd. Deze soms tegenstrijdige gevoelens staan centraal op deze avond. Meisjes en jongens van toen vertellen over hun belevenissen. Historicus Theo Engelen spreekt over de grote oorlogsthema’s die hij aansnijdt in zijn kinderboeken. Rasverteller Bart Janssen presenteert enkele bijzondere jeugdverhalen uit de bevrijdingstijd. De avond wordt omlijst met een muzikaal programma.

Op 8 oktober 2019 zal de ooggetuigenavond, georganiseerd door het Infocentrum WO2, in het teken staan van de Canadese soldaten in Nijmegen. In de voorbereiding op het Rijnlandoffensief werden veel Canadese soldaten ingekwartierd bij Nijmeegse gezinnen, met natuurlijk veel gevolgen voor het dagelijks leven van de Nijmegenaren. Welke invloed de aanwezigheid van de Canadese soldaten in Nijmegen had en hoe deze Canadezen tegen Nijmegen aankeken, wordt tijdens de lezing uiteengezet. 

Professor dr. Hans Bak van de Radboud Universiteit Nijmegen zal voorafgaand aan de lezing op 8 oktober een historische introductie geven, waarbij vooral het Canadese perspectief aan bod zal komen. Vervolgens zullen ooggetuigen hun persoonlijke herinneringen aan de Canadese aanwezigheid in Nijmegen delen. Het blaasensemble QLite zal met prachtige nummers in historische stijl de avond voorzien van muziek. 

De lezingen op 26 september en 8 oktober beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur (dit is inclusief een pauze). Reserveren is noodzakelijk. Voorafgaand aan beide lezingen bestaat de mogelijkheid het Infocentrum WO2 te bezoeken tijdens een speciale avondopenstelling van 18.30 - 19.30 uur. 

Locatie voor beide lezingen: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511TM Nijmegen
Data: 26 september, ‘Jong in de oorlog’. 8 oktober, ‘Canadezen in Nijmegen’.
Entree: gratis.
Reserveren noodzakelijk: 024-2200102, welkom@infocentrumwo2.nl