Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 14 januari 2020

Nieuwscafé's over het behouden van Vrede en Vrijheid

Er zijn veel initiatieven rond vrede en vrijheid nu we 75 jaar vrede herdenken. Helpen al die activiteiten om onze huidige vrede en vrijheid te behouden of waar nodig te verbeteren? Daarover gaan de Vrede en Vrijheid Nieuwscafé 's die elk seizoen georganiseerd worden door de Vredesambassadeurs van 2020 en Stichting KUS. In samenwerking met het Huis van Compassie en Rob Jaspers. 

Het eerste Vrede en Vrijheidsnieuwscafé is 31 januari 2020 in de Vredesambassade, Groenestraat 170 van 17-18.15 uur. Met wat tijd om na te praten. Rob Jaspers interviewt en begeleidt de gesprekken met de zaal. John Spierings leidt de avond. De volgende gasten vertellen over hun activiteiten en/of organisatie en bespreken de invloed ervan op het behouden van Vrede en Vrijheid:

- Marjo van Ginneken, coördinator activiteiten 75 jaar vrijheid en Puck Arts betrokken bij Internationaal Jongerenfestival rond Vrijheid.

- Jeroen van Zuijlen van Stichting In Paradisum, die onder andere herdenkingen organiseert voor de oorlogsslachtoffers, 

- Peter Kruk van de Liberation Route, de internationale herdenkingsroute,

- Diederik Grootjans, kunstenaar die meedoet aan KUSproject Vrede en Vrijheidstuinen.

- Professor Lotte Jensen, die onderzoek deed naar het vieren van vrede,

- Wiel Lenders directeur van het Infocentrum WO2 Nijmegen en het Vrijheidsmuseum, voorheen Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

De gasten worden ieder ongeveer 10 minuten bevraagd door Rob Jaspers waarbij het publiek vragen kan stellen. Verder spreekt Amal Karam een column uit over vrede en zingt Karel Bosman zijn Vredeslied. Gastheren en -vrouwen zijn de Vredesambassadeurs 2020: Storay Ahmadi, Frans Houtbeckers en Mariët Mensink en daarnaast Pieter Poels van Huis van Compassie. 

Entree is vrij. Na afloop kan men een bord met vegetarische maaltijd eten voor 5 euro. Daarvoor graag opgeven bij post@huisvancompassienijmegen.nl