Terug
Hoe kunnen we helpen?

vrijdag 2 september 2022

Militaire Ereveld in Groesbeek onthult een blik achter de schermen tijdens Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 11 september organiseert de Commonwealth War Graves Commission gratis rondleidingen, demonstraties en interactieve workshops op de militaire erevelden aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Aansluitend bij het Europese en landelijke thema “Duurzaam erfgoed” neemt de CWGC jong en oud mee achter de schermen van dit unieke culturele, tuinbouwkundige en architecturale erfgoed.  

Ga mee op één van de gratis rondleidingen door natuurgids Michel Rouw en onze Nederlandse tuinbouwverantwoordelijke Alex Kalma, en ontdek hoe de CWGC kiest voor een duurzaam onderhoudsbeleid, zonder pesticiden en extra aandacht voor biodiversiteit. Kom ook te weten hoe je deze begraafplaats kunt leren lezen en begrijpen. Michel Rouw, ook wel bekend als presentator van Het Natuurprogramma op Omroep Berg-en-Dal ‘Kiekdor’, werkt al 20 jaar voor de Commonwealth War Graves Commission in Groesbeek en kent de begraafplaats vanbinnen en vanbuiten. 

Liever de handen uit de mouwen steken? Ook dat kan tijdens Open Monumentendag. Onder begeleiding van steenkappers Philippe en Matijs van de CWGC, kap je zelf je initialen uit een stukje gerecycled natuursteen. Zo ontdek je uit eerste hand wat er komt kijken bij het in ere houden en restaureren van de militaire grafstenen op het ereveld. Daarnaast voorziet de CWGC ook een workshop ‘Zaadbollen maken’. De nodige ingrediënten, richtlijnen en steun worden voorzien zodat jij aan de slag kunt. Daarna rest enkel nog te genieten van de bloemetjes en bijtjes in je tuin en trots te wezen op jouw bijdrage bij de biodiversiteit. Tijdens de workshop zul je ook kunnen kennismaken met onze vriendelijke tuinmannen, die je de kneepjes van hun vak en machines graag zullen tonen. 

De militaire erevelden in Groesbeek 
De begraafplaats, die de originele naam ‘Groesbeek Canadian War Cemetery & Memorial’ draagt, is de laatste rustplaats van 2.619 strijdkrachten van het Gemenebest (waaronder voornamelijk Canadezen) die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het herdenkingsmonument gelegen te midden van de begraafplaats, herdenkt nog eens 1019 soldaten, individueel herdacht met naam op de herdenkingspanelen. 

Over de Commonwealth War Graves Commission
De oorlogsbegraafplaats werd gebouwd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission, de intergouvernementele organisatie met als missie te zorgen voor de Gemenebest strijdkrachten die sneuvelden voor onze vrijheid en dit tot in de eeuwigheid. Zo zorgt ze ervoor dat de verhalen van de soldaten hier, en op meer dan 23.000 locaties in 150 landen wereldwijd, nooit zullen worden vergeten. 

Directeur Externe Relaties bij CWGC, Liz Woodfield, zegt: “Iedereen is welkom in Berg-en-Dal om onze Open Monumentendag mee te maken op Groesbeek Canadian War Cemetery. Het is een fantastische kans om te leren hoe de CWGC de militairen van het Gemenebest die sneuvelden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog eert en herdenkt, zodat zij nooit zullen worden vergeten. Er is voor elk wat wils, van fascinerende rondleidingen tot interactieve workshops zoals graveren van natuursteen en maken van wilde bloemenbollen. Bezoekers zullen ook leren hoe de CWGC duurzamer wordt en zijn rol speelt bij het aanpakken van de belangrijkste milieuproblematiek van deze tijd” 

Praktisch
Meer informatie over het aanbod van Open Monumentendag vind je hier: www.Cwgc.org/opendays. Klik door naar de pagina’s van jouw keuze. Rondleidingen starten elk uur op het uur tussen 10u en 17u. (laatste rondleiding start om 16u).
Deelnemen aan de workshops kan de hele dag doorlopend.
Ons aanbod is ook terug te vinden op de nationale website van Open Monumentenland, die Open Monumentendag in Nederland landelijk coördineert, www.openmonumentendag.nl.  

Foto met vlinder: Michel Rouw
Foto begraafplaats: CWGC