Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 25 april 2019

​Lezing Bart Janssen: de jeugd die de bevrijding niet haalde

Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, houdt Bart Janssen om 15:30 uur een lezing in het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen. Veel mensen kennen hem van zijn boek ‘De pijn die blijft’ uit 2005. Dit staat vol met aangrijpende verhalen over Nijmeegse oorlogsslachtoffers. Rond oktober verschijnt zijn nieuwe boek ‘Verdriet van Nijmegen 1940-1945’. De lezing is in het museum, de voorheen ‘Weezenkapel’, dit was vroeger onderdeel van de weesinrichting. De leidraad van de lezing betreft de jeugd die de bevrijding niet haalde.

Op 5 mei vieren we de vrijheid en de bevrijding. Maar in de periode daarvoor vielen er meer slachtoffers dan met het bombardement. Heel veel jeugd werd door de gruwel van de oorlog een toekomst ontnomen. Het veroorzaakte ontroostbaar menselijk leed in honderden gezinnen. Verlies van kinderen, ontdaan van hun leven en een toekomst. Bart Janssen zet zich in om dit verleden niet verloren te laten gaan. 

Jongeren tijdens de oorlog
Tijdens zijn lezing zal het accent liggen op de trieste oorlogsverhalen van Nijmeegse kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het noodlot dat hen trof door bommen en granaten, maar ook door ongevallen met Duitse of geallieerde voertuigen, of door het spelen met overal rondslingerende munitie. Bijvoorbeeld een kind dat nietsvermoedend met een granaat speelt. Of een jongen die een appel geeft aan een soldaat, en daarmee over een verboden brug rent. De lezing duurt ongeveer een uur. Het laatste kwartier is gereserveerd voor vragen.

Informatie 
Datum: Zondag 5 mei 2019
Aanvang: 15:30 uur (museum geopend vanaf 12:00 uur)
Adres: Kinderdorp Neerbosch, Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen
Reserveren: Stuur een mail naar a.jansen@vantlindenhoutmuseum.nl
Entree: € 5,00 (geen pin aanwezig)
Website: www.vantlindenhoutmuseum.nl

Foto: Albert Majoor,1944-45 Weesinrichting Neerbosch, acryl 1988, fotograaf Hans Wijninga.