Terug
Hoe kunnen we helpen?

vrijdag 8 december 2023

Film première ‘De Koffer van Kateryna’

Stel je voor: het is niet langer veilig in je thuisland en je bent genoodzaakt te vluchten. Je familie raakt verspreid over verschillende landen en je vraagt je af of ze al zijn aangekomen. Je maakt je zorgen om degenen die achtergebleven zijn, van hen heb je al een tijd niets gehoord…..

Dit is vaak het pijnlijke lot geweest van vluchtelingen uit alle tijden, overal ter wereld. En nog steeds. Op zondag 17 december 2023 zal hierover in het Infocentrum WO2 Nijmegen een korte maar zeer educatieve film worden gepresenteerd. De film is tot stand gekomen in een samenwerking tussen filmmakers San Sperber, Annemiek Melchers, Lies Geluk en Kateryna Nazarenko zelf. Het verhaal draait om een jonge Oekraïense vrouw die in 2022 moest vluchten en met haar zoon hier in Nijmegen terecht is gekomen. De familie is over heel Europa verspreid: moeder en zoon in Nijmegen, grootouders in Duitsland en de vader in Oekraïne aan het front. Net zoals veel families in het Rijk van Nijmegen meemaakten in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Daarom wordt de documentaire vanaf zondag 17 december permanent vertoond in dezelfde ruimte als waar het Het Mysterie draait: het waargebeurde verhaal van de familie Van Noordenburg, waarvan de gezinsleden elkaar tijdens de strijd om Nijmegen in september 1944 aanvankelijk uit het oog verloren.

De documentaire over Kateryna en haar familie laat zien hoe fragiel de vrede en vrijheid hier in Europa zijn en hoe groot het privilege is dat wij bij onze geliefden kunnen zijn, juist rondom de aankomende feestdagen.

Tijdens de première zullen de makers van de film, samen met Kateryna aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De documentaire wordt op 17 december a.s. doorlopend vertoond, van 12 uur tot 17 uur. Voor koffie, thee en iets lekkers is gezorgd. De entree is gratis. De bezoekers kunnen behalve ‘De Koffer van Kateryna’ ook de overige publieksdisplays bezoeken van het Infocentrum WO2: de Belevingswand, de Experience, Het Mysterie, de Hologramvitrine, het Infopunt en de Infocentrum-Shop.

Na de première zal de documentaire te zien zijn tot en met 30 juni 2024.

Datum: zondag 17 december 2023
Tijd: 12-17 uur
Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM, Nijmegen
Prijs: Vrije toegang
Contact: 024-3974404 (Vrijheidsmuseum); welkom@infocentrumwo2.nl;
Informatie: www.infocentrumwo2.nl
Facebook: /infocentrumwo2, Twitter: @infocentrumwo2
Instagram: /infocentrumwo2; LinkedIn: /company/infocentrumwo2