vrijdag 22 februari 2019
Exposities over WO2 in Museum Het Valkhof
Het Valkhof Museum in Nijmegen heeft van 15 februari t/m 10 juni 2019 twee tentoonstellingen in huis die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de volgende exposities:
1. Ceija Stojka – Oorlogsherinneringen van een Roma
Ceija Stojka is tien jaar als ze met haar familie naar Auschwitz wordt gedeporteerd. In twee jaar tijd komt het Roma meisje in drie concentratiekampen terecht, die ze wonderlijk genoeg overleeft. Jarenlang zwijgt Stojka over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint ze zich te uiten. Ze schrijft talloze gedichten en teksten, waaronder het boek Wij leven in het verborgene. Ook maakt Stojka meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Op onnavolgbare wijze brengt deze autodidact en veerkrachtige geest haar oorlogservaringen in beeld en maakt deze invoelbaar. Stojka vertelt daarmee niet alleen haar eigen verhaal als Roma kind, maar tegelijk ook het universele verhaal van het lijden van kinderen in oorlogstijd. In Nederland is Ceija Stojka nog nagenoeg onbekend. Museum Het Valkhof brengt daar verandering in met een uitgebreid overzicht van haar werk.
2. Kinderen van de oorlog
De verschrikkingen van een oorlog raken ons extra hard wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. In de tentoonstelling Kinderen van de oorlog wordt dit invoelbaar middels verhalen over en ervaringen van Nijmeegse kinderen die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog oorlogsgeweld meemaakten. De Nijmeegse fotograaf Annie van Gemert (1958) reageert op de historische foto’s en verhalen met voor de tentoonstelling gemaakte foto’s van kinderen die recent vanuit oorlogsgebied een veilig heenkomen in Nijmegen vonden. Door heden en verleden te verbinden, verduidelijkt Kinderen van de oorlog eens te meer dat niets ontziend geweld van alle tijden is.
Kijk op https://www.museumhetvalkhof.n... voor meer informatie.
Bronvermelding foto’s
• Hoofdfoto: Ceija Stojka, Zonder titel, 1995, 69,5 x 99 cm, coll Antoine de Galbert, Paris, foto © Célia Pernot
• Foto 1: Ceija Stojka, Reizen in de zomer door de zonnebloemen, 1996, acryl op karton, collectie Meier, Wenen foto © Célia Pernot
• Foto 2: Marianne Miriam Kober, op 21 oktober 1944 op 14-jarige leeftijd in Auschwitz gedood, samen met haar moeder en jongere zus en broer. Fotoarchief Nieuw Israelitisch Weekblad, collectie Joods Historisch Museum Amsterdam
• Foto 3: Annie van Gemert, Syrische familie 2, 2018 / Stichting Beeldmix