Terug
Hoe kunnen we helpen?

maandag 23 december 2019

Expositie “The Warpapers” in Infocentrum WO2

Vanaf 27 december 2019 opent het Infocentrum WO2 Nijmegen de expositie “The Warpapers”. De kunstwerken van Bas Stoltz, alias Holy Dutch, zijn tot en met 31 januari 2020 te zien.

De collectie bestaat uit een aantal doeken met als basisondergrond originele Duitse oorlogskranten uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Ongewenste Nazi propaganda die na de kunstige bewerking van Bas Stoltz juist een protest is tégen de oorlog. Het werk geeft een inkijk in de geïndoctrineerde geesten van de Duitse pers en haar lezers in de oorlogsjaren.

The Warpapers leggen een link tussen de oorlog en de huidige gevaren in de samenleving. De kunstenaar wil dat jongere generaties meer te weten komen over de oorlog.

Bas Stoltz
De uit Oss afkomstige kunstenaar Bas Stoltz, alias Holy Dutch, is na jaren werkzaam te zijn geweest in het gevangeniswezen langzaamaan cynischer geworden over geloof in het algemeen en de mensheid in het bijzonder.

Als traumatisch dieptepunt stond hij vaak bloot aan extreem geweld veroorzaakt door gevangenen. Vaker dan eens ingegeven vanuit een (geloofs-)overtuiging. Dit zette zijn wereld op zijn kop en hij kwam in een diep mentaal dal terecht. Om dit trauma te boven te komen stortte hij zich op de kunst. Hierin ging hij volledig autonoom het geloof versus de evolutietheorie van Charles Darwin onderzoeken. Dit leverde bijzondere kunstwerken op en heelde gaandeweg het proces zijn ziel.