Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 14 november 2019

​Drieluik Jodenvervolging, verzet en onderwijsavond

Als onderdeel van de herdenking van 75 jaar Vrijheid organiseert het 4 en 5 Mei Comité Nijmegen in de komende periode ter viering van 75 jaar bevrijding drie bijzondere activiteiten. Het Drieluik bestaat uit twee lezingen en een onderwijsavond.

Als eerste zal op donderdag 28 november 2019 historicus Jan Brauer een lezing verzorgen over rabbijn Salomons en de opvang van Duitse joodse vluchtelingen na 1933. In 1933 komen de eerste Duitse joodse vluchtelingen over de grens. Honderden komen aan in grensstad Nijmegen. De vluchtroute over station Nijmegen is populair en kansrijk, dankzij het zeer actieve Plaatselijk Hulpcomité tot steun aan de Duitsch-Joodsche Vluchtelingen. Dit comité wordt geleid door de Nijmeegse rabbijn Alexander Salomons. Hij is vaak op het station als de treinen aankomen en zorgt voor de eerste opvang in de synagoge in de Gerard Noodtstraat. Een levendige schets van het vluchtelingenwerk vanaf 1933 door de rabbijn en zijn medewerkers. Hoe gaat het verder als de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvallen? Optreden door het duo Mir Tsvey: Jiddische liederen. De lezing begint om 19.00 uur en de avond duurt tot uiterlijk 21:45 uur in de Lindenberg, Ridderstraat 23 in Nijmegen. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie op de site www.4en5mei-nijmegen.nl

De tweede lezing wordt op donderdag 12 december 2019 verzorgd door Hinke Piersma, historica en als onderzoeker verbonden aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Zij schreef recent het boek ‘Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd’. Op eigen gezag is een boek over politiemensen die ieder op hun eigen manier hun morele grenzen bewaakten en hun weg zochten in de lastige spagaat tussen institutionele collaboratie en persoonlijk verzet. Piersma zal tijdens de lezing ook ingaan op het verzet in Nijmegen. Na afloop van de lezing kunnen geïnteresseerden aansluitend deelnemen aan de rondleiding ‘De aanslag op korpscommandant Van Dijk’ onder leiding van historicus Martijn Vermeulen. De lezing begint om 19.00 uur tot ongeveer 19.45 uur in de Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. AANMELDEN is voor deze lezing noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl

Het Drieluik wordt op donderdag 12 maart 2020 afgesloten met het symposium: ‘Onderwijs over de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder de Holocaust’. Er zijn steeds minder mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over de oorlog. Betekent deze overgang van memory naar history ook dat er sprake is van een veranderende houding als het gaat om de omgang met het erfgoed van de oorlog? Welke ervaringen hebben leraren geschiedenis in de dagelijkse lespraktijk als het gaat om lesgeven over dit thema. Een avond niet alleen voor docenten geschiedenis, maar uitdrukkelijk ook voor diegenen die zich betrokken voelen.    

Foto: De Joodse synagoge aan de Gerard Noodtstraat werd in 1941 beklad met antisemitische leuzen en een hakenkruis. Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen.