Terug
Hoe kunnen we helpen?

woensdag 12 augustus 2020

De Spaanse griep

Lezing door Ivo van de Wijdeven

Het coronavirus heeft Nederland en de rest van de wereld nog steeds in zijn greep. Honderd jaar geleden raasde de Spaanse griep vrijwel ongehinderd over de aardbol. In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog brak de Spaanse griep uit. Soldaten die naar huis terugkeerden droegen bij aan de verspreiding van de ziekte en wereldwijd stierven 50 tot 100 miljoen mensen.
Ook in Nederland veroorzaakte de Spaanse griep in 1918 grote maatschappelijke ontwrichting. In tegenstelling tot nu keek de regering slechts toe vanaf de zijlijn. Het was aan lokale bestuurders, artsen en verpleegsters om het op te nemen tegen een uiterst dodelijke ziekte die het land in zijn greep hield en 38.000 slachtoffers eiste. Ivo van de Wijdeven neemt het publiek mee terug in de tijd om, tijdens een lezing op donderdag 27 augustus a.s., een periode te belichten die vaak niet meer dan een voetnoot in de geschiedenisboeken is.

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Hij schreef onder meer De rafelranden van Europa en De spoken van Visegrád. Daarnaast is hij regelmatig te gast in programma's als OVT en publiceert hij onder meer in NRC Handelsblad, De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator. Met zijn verhalen wil Van de Wijdeven iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit.

De lezing vindt plaats in de Lindenbergzaal in Cultuurhuis De Lindenberg. De entreeprijs is € 4,50 per persoon (exclusief administratiekosten), de Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk en kan alleen online via https://www.delindenberg.com/theater/infocentrum-wo2-nijmegen/. U bereikt de zaal via de hoofdingang van De Lindenberg. 

De zitplaatsen in de Lindenbergzaal zijn ingericht op 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor personen die uit hetzelfde huishouden komen. Dit betekent dat er tijdens de lezing nooit iemand direct naast u zit, ook niet een persoon uit uw eigen huishouden. 

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen / Cultuurhuis De Lindenberg, Ridderstraat 27, 6511 TM, Nijmegen
Datum: 27-08-2020. Aanvang: 19.30 uur. Inloop: 19:00 uur. Einde: 20:45 uur.
Prijs: €4,50 p.p. (excl. administratiekosten). Reserveren noodzakelijk.
Tickets verkrijgbaar via https://www.delindenberg.com/theater/infocentrum-wo2-nijmegen/