Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 11 april 2019

Charles Groenhuijsen geeft Vrijheidscollege in Nijmegen

Op maandagavond 15 april om 20.00 uur geeft journalist en schrijver Charles Groenhuijsen zijn visie op vrijheid in Theaterzaal C van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vervangt documentairemaker Natascha van Weezel, die wegens familieomstandigheden is verhinderd. Het Vrijheidscollege van Groenhuijsen gaat over de rol van de journalist om mensen niet onnodig angst aan te praten.

Charles Groenhuijsen (1954) werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Er zijn minder gewapende conflicten, er is minder honger en steeds meer mensen krijgen toegang tot onderwijs en informatie. Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om mensen dit optimistische verhaal te vertellen. Groenhuijsen licht toe welke rol media zouden kunnen nemen om bij te dragen aan een wereld waarin angst minder overheerst.  

Vrijheidscollege Sinan Can
In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. Dit jaar vinden er voor het eerst twee Vrijheidscolleges in Nijmegen plaats. Behalve Charles Groenhuijsen geeft ook journalist Sinan Can een Vrijheidscollege in Nijmegen. Hij spreekt op zondagmiddag 5 mei om 15.00 uur in Bibliotheek De Mariënburg. Zijn Vrijheidscollege gaat over de achtergrond en geschiedenis van dictaturen in het Midden-Oosten. 

Reserveren niet nodig
De Vrijheidscolleges in Nijmegen zijn vrij toegankelijk. Het advies is wel om tijdig aanwezig te zijn, want de zaal stroomt naar verwachting snel vol. Theaterzaal C is te vinden aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. De organisatie van de Nijmeegse Vrijheidscolleges is in handen van de Bibliotheek Gelderland Zuid, Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Gemeente Nijmegen, Comité 4 en 5 mei Nijmegen, het Infocentrum WO2 Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidscolleges.nl.